MATIČNI SOK OD DIVLJE BOROVNICE
 aronko borovnica
Borovnica je veoma cenjeno i ukusno voće. Poznato je da je ova biljka jak antioskidans, kao i da ima antikancerogeno dejstvo. Takođe je poznata kao biljka koja povoljno deluje na imunitet, reguliše šećer u krvi, reguliše krvni pritisak, povećava elastičnost krvnih sudova, sprečava stvaranje tromba u krvi… Sve ovo je potkrepljeno naučnim činjenicama, i iz svega ovoga zaključujemo da je značaj ploda borovnice izuzetno velik za naš organizam. Iz tog razloga odlučili smo da ove vredne i ukusne bobice, i uz pomoć savremene tehnologije sačuvamo, sa svim kvalitetima koje poseduju i stavimo Vam na raspolaganje, ne samo u sezoni već u toku cele godine. Odabrali smo najkvalitetnije bobice i pretočili ih u kvalitetan voćni sok, te je s toga nastao:
 
Matični sok od Divlje Borovnice
 
Matični sok od divlje borovnice je hladno ceđen od odabranih najkvalitetnijih plodova divlje borovnice, zamrznut, bez dodataka vode, šećera ili konzervansa. Ovakav sok smatra se najdelotvornijim i najlekovitijim za korišćenje u prevenciji bolesti, jer je najveći deo iz voća sačuvan. Važno je znati da je borovnica odlična za regulisanje šećera u krvi, što je i naučno dokazano, to je i razlog što je nazivaju prirodni insulin. Te s toga lekari preporučuju ovaj vredan sok za korišćenje kao pomoć u borbi sa dijabetesom. Takođe ovaj sok se smatra pravom vitaminskom bombom jer je odličan za imunitet. Važno je naglasiti da smo ovaj sok napravili od divlje borovnice, a poznato je da se divlja borovnica ne tretira nikakvim pesticidima ili bilo kakvim sredstvima za uništavanje štetočina, već isključivo raste u netaknutoj prirodi i na čistom, ne zagađenom vazduhu. Iako je ovaj sok napravljen isključivo 100% od voća, poseduje izuzetan slatkast do blago kiselkast ukus.
 
Upotreba:
 
Svako jutro preventivno uzimati po jednu do tri čašice (rakijske) na prazan želudac, pola sata pre jela.
 
Čuvanje:
 
Sok čuvati u zamrzivaču do otvaranja. Po otvaranju čuvati u frižideru. Potrošiti u roku od 10-15 dana.
 
Pakovanje: Plastična flašica prepoznatljivog izgleda, od 500 ml.
 
BOROVNICA1
Mnoge studije su pokazale da svakodnevno konzumiranje divlje borovnice ima blagotvorno dejstvo na zdravlje našeg organizma. Izuzetno je bogata antioksidansima, među najjačim antioksidansima kod voća. Antioksidativna svojstva potiču od bogatog sastava flavona, antocijana, flavonida i terpena. Sadrži minerale: kalijum 77 mg (2 % DP*), kalcijum 6 mg (1%), natrijum, cink, gvožđe 0.3 mg (2 %), fosfor 12 mg (1 %), magnezijum 6 mg (1 %), mangan 0.3 mg (17 %), hrom, bakar 0.1 mg (3 %) i selen; kao i vitamine: C (9.7 mg što je oko 16 % DP), E (19.3 mcg sto je oko 3 % DP), K(24 %), A (1 % DP), B6, B12, Tijamin, Riboflavin, Nijacin, Pantotensku kiselinu itd. Sadrži folnu kiselinu, proteine, biljna vlakna, organsku kiselinu…
 
Studije koje su obuhvatile stariju populaciju pokazale su da pozitivno deluju na pamćenje, zahvaljujući antocijaninu odlične su za mozak. Što znači da mogu da budu značajne u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Antocijanin, od koga i potiče boja ovog voća, pozitivno utiče na vid i zdravlje očiju. Borovnice jačaju krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i jačaju imunološki sistem. Istraživanja vezana za dijabetes su pokazala da je ova biljka poznata kao prirodni lek protiv dijabetesa, toliko je delotvorna da je nazivaju prirodni insulin. Zahvaljujući svom sastavu ublažavaju upalu zglobova i artritis, usporavaju proces starenja, prekida početnu fazu razvoja raka, poboljšava cirkulaciju... Antocijanidi sprečavaju nastanak ugrušaka u krvi i sprečavaju infarkt.
 
Suve bobice zaustavljaju proliv, naročito kod male dece, zaustavljaju krvarenje hemeroida i pospešuju probavu jer su bogate vlaknima. Od borovnice se prave čajevi za lečenje čira na želudcu.
Najdelotvorniji je svež sok. Sok leči želudačni i crevni trakt, pomaže kod smetnji kod varenja i nedostatka apetita, koristi se za jačanje krvne slike.
 
Poznato je da su još u srednjem veku koristili borovnicu kao lek protiv tuberkuloze. Čak su od bobica pravili ogrlice i nosili ih “protiv uroka i zlih duhova”
 
*DP- Dnevne potrebe organizma
O Oxygen - kiseonika
R Radical - radikala
A Absorbance - apsorpcija
C Capacity - kapacitet
Merenje antioksidativne moci hrane
 
BOROVNICA2
Borovnica je izuzetno lekovita biljka. Raste u obliku malog listopadnog grma, visine od 20 do 30 centimetara. Listovi su elipsastog oblika svetlozelene boje. Cvetovi su zvonastog oblika i svetlo-ružičaste boje. Plod je sočna bobica tamnoplave boje radi pigmenta antocijana koji sadrži.
 
Raste na višim nadmorskim visinama i kiselom zemljištu. Podnosi niske temperature (I do -35).
Ima visok sadržaj šećera (6,5 do 8% i više), ukupnih kiselina (1-3%), celuloze (1,5 - 2%), proteina (1,1%), pektina (1,8%), antocijanina, mineralnih soli, vitamina i dr. Energetska vrednost borovnice je izuzetno niska (100g ploda sadrži samo 57 Kcal) te je s toga korisna u dijetama protiv gojaznosti.