MATIČNI SOK OD ARONIJE
 
aronko aronija
O lekovitim svojstvima aronije se danas jako puno zna. Mnogo je istraživanja kojima su naučnici dokazali lekovitost ove čudesne biljke, za kojom je tek od skoro počela velika potražnja. Sve više ljudi se opredeljuje baš za aroniju, i u svoju svakodnevnu ishranu uključuje ove neverovatno moćne bobice pune vitamina koji su neophodni u svakodnevnom funkcionisanju organizma. Kako bi smo u potpunosti sačuvali vitamine i minerale ove čudesno – zdrave biljke i učinili je dostupnom ne samo u sezoni, već i tokom cele godine, uz pomoć savremene tehnologije, odlučili smo ove bobice prelepe boje pretočiti u Zdrav i Jedinstven sok na našem tržištu! Iz tog razloga Vam predstavljamo naš prvi proizvod, a to je:
 
Matični sok od Aronije
 
Matični sok od Aronije, hladno ceđen od odabranih plodova aronije, zamrznut, bez dodataka vode, šećera i konzervansa. Kao takav sok smatra se najdelotvornijim i najlekovitijim za korišćenje u prevenciji bolesti, jer je najveći deo vitamina iz voća sačuvan. Sa razlogom ga smatraju pravom vitaminskom bombom jer je odličan za imunitet. Iako ovaj sok ne poseduje nikakve zaslađivače ili pojačivače ukusa izuzetno je pitkog i prijatnog ukusa.
 
Upotreba:
 
Svako jutro preventivno uzimati po jednu do tri čašice (rakijske) na prazan želudac, pola sata pre jela.
 
Čuvanje:
 
Sok čuvati u zamrzivaču do otvaranja. Po otvaranju čuvati u frižideru. Potrošiti u roku od 10-15 dana.
 
Pakovanje: Plastična flašica prepoznatljivog izgleda, od 500 ml.
 
Kako bi ste malo bolje upoznali ovu biljku, ispričaćemo Vam ukratko priču o ovoj vrednoj biljci…
 
aronija1
Zbog velike lekovitosti Aronije, što je u mnogo slučajeva dokazano od strane svetskih naučnika, sve veću primenu nalazi u korišćenju soka i ostalih proizvoda od aronije u prevenciji ili lečenju bolesti, pa se tako koristi: 
  • ZA JAČANJE IMUNITETA biofenoli i vitamin C sprečavaju virusne i bakterijske infekcije, prehlade, grip
  • KAO ANTIOKSIDANS– najjači atioksidans; tanini, flavonidi, vitamin C,E sprečavaju stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u tkivu i krvnoj plazmi, usporava i proces starenja organizma
  • ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA - vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije ( korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba)
  • IMA ANTIKANCEROGENO DEJSTVO – antocijanin ubija maligne ćelije kod tumora
  • GLAVA – antocijanin i vitamin P pomažu kod glavobolje i migrene, poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara zaštitu od nastanka Alchajmerove bolesti
  • SRCE – biofenoli, antocijanin i vitamin P smanjuju visok krvni pritisak, holesterol, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, povećava njihovu elastičnost krvnih sudova, poboljšava prokrvljenost miokarda, stvara zaštitu od začepljenja
  • ENDOKRINE ŽLEZDE– sorbitol i antocijanin poboljšavaju lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči dijabetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu
  • KRV I KRVNI SUDOVI – flavonidi, vitamin P, proantocijanidin i biofenoli popravljaju krvnu sliku i čiste krv , poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju povišen krvni pritisak, smanjuju loš holesterol i regulišu šećer, povećavaju elastičnost krvih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečavaju njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuju tegobe kod upaljenih i proširenih vena
  • URINARNI TRAKT– proantocijanidin leči urinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate
  • ŽELUDAC - antocijanin smiruje grčeve i bolove želudca, smiruje upalu sluznice želudca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze
  • JETRA I ŽUČ – fenoli i flavonidi poboljšavaju rad jetre i žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak i kamen
  • CREVA - smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja proliv
  • OČI – antocijanin, vitamin P i betakaroten poboljšavaju vid, leči degenerativne promene, štiti oči od UV zračenja, sprečava nastanak katarakte      
  • KOŽA - vitamin E, betakaroten i flavonidi povećavaju elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, osvežava kožu, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, usporava starenje
  • SKRAĆUJE VREME ZARASTANJA RANA I VRŠI NJIHOVU DEZINFEKCIJU – biofenoli i vitamini P, C i E (naročito važno u postoperativnom periodu)
 
aronija2
Aronija je izuzetno lekovita biljka. Poreklom je iz Severne Amerike, sa Aljaske. Ovu biljku su svojevremeno koristili indijanci u svojoj ishrani, naročito u zimskom periodu. Sušili su je i stavljali u jela sa mesom ili koristili za pripremanje pogača. Koristili su je i kao lek za stomačne tegobe, a od listova su spravljali čaj. Ubrzo se ova biljka proširila na prostore Evrope, i to najviše se gaji u severnim delovima Rusije gde je poznata pod nazivom ruska borovnica ili rjabina. Ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin je jos u 19. veku radio istraživanja i dokazao moć aronije. Naučnici širom sveta kasnije su se zainteresovali za ovu biljku, kada je i uradjen niz naučnih studija širom sveta. 
 
O njenim lekovitim svojstvima govori to što su aroniju masovno koristili nakon velike Černobiljske katastrofe za smanjenje tegoba kod bolesnika koji su bili izloženi zračenju. Malo je poznato da aronija spada u porodicu ruža (Rosacea). Gaji se na kiselim i vlažnim zemljištima. Voli osunčane predele. Izuzetno je otporna na niske temperature i do -45°C, zbog čega su je prozvali Sibirska borovnica. 
 
Jedna je od retkih biljaka koja je otporna na bolesti i štetočine pa se gaji bez upotrebe pesticida. Aronija je višegodišnji listopadni žbun, visine 2-3 m, sirine 2,5 m. Rađa 25-30 godina. Dosta se gaji kao živa ograda. Cvetovi su bele do bledoružičaste boje. Listovi su tamnozelene boje, dok u jesen dobijaju prelepu jarkocrvenu boju. Plod aronije je bobica, okruglog oblika ljubičaste do tamnoplave boje, oporog do slatko kiselog ukusa. Plod je izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Sadrži pektine, tanine, antocijane, vitamine (P, C, kompleks B vitamina, E), karoten, minerale (Kalijum, Fosfor, Gvožđe, Jod, Bakar, Magnezijum). 
 
 
 
 
  aronija grafikon