ČAJ OD DIVLJE BOROVNICE
 
Pored Matičnog soka, veoma bitan proizvod je i čaj od divlje borovnice. Dobijen je sušenjem i mlevenjem ploda divlje borovnice. Povoljno deluje na imunološki sistem, poboljšava krvnu sliku i reguliše šećer u krvi. Obzirom da sadrži opnu i semenke bobica divlje borovnice, a naučno je dokazano raznoraznim studijama da se baš u opni i semenkama nalazi veliki broj vitamina i minerala, zaključujemo da je svakodnevno korišćenje čaja veoma važno za naš organizam.
Preporučuje se  kako starijim tako i mlađim osobama. 

Način upotrebe: U šolju od 200 ml staviti dve kafene kašičice čaja, prethodno prokuvanu vodu malo ohladiti i preliti čaj zatim poklopiti šolju i ostaviti da odstoji 10-15 min dok se sadržaj ne slegne na dno šolje. Procediti i po zelji zasladiti. Prijatno!
 
BOROVNICA1
Mnoge studije su pokazale da svakodnevno konzumiranje divlje borovnice ima blagotvorno dejstvo na zdravlje našeg organizma. Izuzetno je bogata antioksidansima, među najjačim antioksidansima kod voća. Antioksidativna svojstva potiču od bogatog sastava flavona, antocijana, flavonida i terpena. Sadrži minerale: kalijum 77 mg (2 % DP*), kalcijum 6 mg (1%), natrijum, cink, gvožđe 0.3 mg (2 %), fosfor 12 mg (1 %), magnezijum 6 mg (1 %), mangan 0.3 mg (17 %), hrom, bakar 0.1 mg (3 %) i selen; kao i vitamine: C (9.7 mg što je oko 16 % DP), E (19.3 mcg sto je oko 3 % DP), K(24 %), A (1 % DP), B6, B12, Tijamin, Riboflavin, Nijacin, Pantotensku kiselinu itd. Sadrži folnu kiselinu, proteine, biljna vlakna, organsku kiselinu…
 
Studije koje su obuhvatile stariju populaciju pokazale su da pozitivno deluju na pamćenje, zahvaljujući antocijaninu odlične su za mozak. Što znači da mogu da budu značajne u prevenciji Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Antocijanin, od koga i potiče boja ovog voća, pozitivno utiče na vid i zdravlje očiju. Borovnice jačaju krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i jačaju imunološki sistem. Istraživanja vezana za dijabetes su pokazala da je ova biljka poznata kao prirodni lek protiv dijabetesa, toliko je delotvorna da je nazivaju prirodni insulin. Zahvaljujući svom sastavu ublažavaju upalu zglobova i artritis, usporavaju proces starenja, prekida početnu fazu razvoja raka, poboljšava cirkulaciju... Antocijanidi sprečavaju nastanak ugrušaka u krvi i sprečavaju infarkt.
 
Suve bobice zaustavljaju proliv, naročito kod male dece, zaustavljaju krvarenje hemeroida i pospešuju probavu jer su bogate vlaknima. Od borovnice se prave čajevi za lečenje čira na želudcu.
Najdelotvorniji je svež sok. Sok leči želudačni i crevni trakt, pomaže kod smetnji kod varenja i nedostatka apetita, koristi se za jačanje krvne slike.
 
Poznato je da su još u srednjem veku koristili borovnicu kao lek protiv tuberkuloze. Čak su od bobica pravili ogrlice i nosili ih “protiv uroka i zlih duhova”
 
*DP- Dnevne potrebe organizma
O Oxygen - kiseonika
R Radical - radikala
A Absorbance - apsorpcija
C Capacity - kapacitet
Merenje antioksidativne moci hrane
 
BOROVNICA2
Borovnica je izuzetno lekovita biljka. Raste u obliku malog listopadnog grma, visine od 20 do 30 centimetara. Listovi su elipsastog oblika svetlozelene boje. Cvetovi su zvonastog oblika i svetlo-ružičaste boje. Plod je sočna bobica tamnoplave boje radi pigmenta antocijana koji sadrži.
 
Raste na višim nadmorskim visinama i kiselom zemljištu. Podnosi niske temperature (I do -35).
Ima visok sadržaj šećera (6,5 do 8% i više), ukupnih kiselina (1-3%), celuloze (1,5 - 2%), proteina (1,1%), pektina (1,8%), antocijanina, mineralnih soli, vitamina i dr. Energetska vrednost borovnice je izuzetno niska (100g ploda sadrži samo 57 Kcal) te je s toga korisna u dijetama protiv gojaznosti.