ČAJ OD ARONIJE
 
Veoma bitnan proizvod pored Matičnog soka je čaj od aronije, koji povoljno deluje na poboljšanje imuniteta, regulisanje krvnog pritiska i šećera u krvi. Poboljšava krvnu sliku. Dobijen je sušenjem i mlevenjem ploda Aronije. Iako predstavljen kao drugi proizvod ništa manje bitan od matičnog soka. Naime njegova vrednost je veoma velika jer se odlično zna da jako puno zdravih i važnih sastojaka se nalazi u opni i semenkama koje se nalaze u čaju.
Preporučuje se  kako starijim tako i mlađim osobama. 
 
Način upotrebe: U šolju od 200 ml staviti dve kafene kašičice čaja, prethodno prokuvanu vodu malo ohladiti i preliti čaj, zatim poklopiti šolju i ostaviti da odstoji 10-15 min dok se sadržaj ne slegne na dno šolje. Procediti i po zelji zasladiti. Prijatno!
 
Kako bi ste malo bolje upoznali ovu biljku, ispričaćemo Vam ukratko priču o ovoj vrednoj biljci…
 
aronija1
Zbog velike lekovitosti Aronije, što je u mnogo slučajeva dokazano od strane svetskih naučnika, sve veću primenu nalazi u korišćenju soka i ostalih proizvoda od aronije u prevenciji ili lečenju bolesti, pa se tako koristi: 
  • ZA JAČANJE IMUNITETA biofenoli i vitamin C sprečavaju virusne i bakterijske infekcije, prehlade, grip
  • KAO ANTIOKSIDANS– najjači atioksidans; tanini, flavonidi, vitamin C,E sprečavaju stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u tkivu i krvnoj plazmi, usporava i proces starenja organizma
  • ZA ČIŠĆENJE ORGANIZMA - vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije ( korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba)
  • IMA ANTIKANCEROGENO DEJSTVO – antocijanin ubija maligne ćelije kod tumora
  • GLAVA – antocijanin i vitamin P pomažu kod glavobolje i migrene, poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara zaštitu od nastanka Alchajmerove bolesti
  • SRCE – biofenoli, antocijanin i vitamin P smanjuju visok krvni pritisak, holesterol, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, povećava njihovu elastičnost krvnih sudova, poboljšava prokrvljenost miokarda, stvara zaštitu od začepljenja
  • ENDOKRINE ŽLEZDE– sorbitol i antocijanin poboljšavaju lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči dijabetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu
  • KRV I KRVNI SUDOVI – flavonidi, vitamin P, proantocijanidin i biofenoli popravljaju krvnu sliku i čiste krv , poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju povišen krvni pritisak, smanjuju loš holesterol i regulišu šećer, povećavaju elastičnost krvih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečavaju njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuju tegobe kod upaljenih i proširenih vena
  • URINARNI TRAKT– proantocijanidin leči urinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate
  • ŽELUDAC - antocijanin smiruje grčeve i bolove želudca, smiruje upalu sluznice želudca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze
  • JETRA I ŽUČ – fenoli i flavonidi poboljšavaju rad jetre i žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesak i kamen
  • CREVA - smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja proliv
  • OČI – antocijanin, vitamin P i betakaroten poboljšavaju vid, leči degenerativne promene, štiti oči od UV zračenja, sprečava nastanak katarakte      
  • KOŽA - vitamin E, betakaroten i flavonidi povećavaju elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, osvežava kožu, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, usporava starenje
  • SKRAĆUJE VREME ZARASTANJA RANA I VRŠI NJIHOVU DEZINFEKCIJU – biofenoli i vitamini P, C i E (naročito važno u postoperativnom periodu)
 
aronija2
Aronija je izuzetno lekovita biljka. Poreklom je iz Severne Amerike, sa Aljaske. Ovu biljku su svojevremeno koristili indijanci u svojoj ishrani, naročito u zimskom periodu. Sušili su je i stavljali u jela sa mesom ili koristili za pripremanje pogača. Koristili su je i kao lek za stomačne tegobe, a od listova su spravljali čaj. Ubrzo se ova biljka proširila na prostore Evrope, i to najviše se gaji u severnim delovima Rusije gde je poznata pod nazivom ruska borovnica ili rjabina. Ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin je jos u 19. veku radio istraživanja i dokazao moć aronije. Naučnici širom sveta kasnije su se zainteresovali za ovu biljku, kada je i uradjen niz naučnih studija širom sveta. 
 
O njenim lekovitim svojstvima govori to što su aroniju masovno koristili nakon velike Černobiljske katastrofe za smanjenje tegoba kod bolesnika koji su bili izloženi zračenju. Malo je poznato da aronija spada u porodicu ruža (Rosacea). Gaji se na kiselim i vlažnim zemljištima. Voli osunčane predele. Izuzetno je otporna na niske temperature i do -45°C, zbog čega su je prozvali Sibirska borovnica. 
 
Jedna je od retkih biljaka koja je otporna na bolesti i štetočine pa se gaji bez upotrebe pesticida. Aronija je višegodišnji listopadni žbun, visine 2-3 m, sirine 2,5 m. Rađa 25-30 godina. Dosta se gaji kao živa ograda. Cvetovi su bele do bledoružičaste boje. Listovi su tamnozelene boje, dok u jesen dobijaju prelepu jarkocrvenu boju. Plod aronije je bobica, okruglog oblika ljubičaste do tamnoplave boje, oporog do slatko kiselog ukusa. Plod je izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Sadrži pektine, tanine, antocijane, vitamine (P, C, kompleks B vitamina, E), karoten, minerale (Kalijum, Fosfor, Gvožđe, Jod, Bakar, Magnezijum). 
 
 
 
 
  aronija grafikon